Чаман (пажитник, фенугрек) — пряність із терпким смаком і особливим ароматом. Є насінням бобової рослини пажитник (цільними або меленим)
Фенугрек багатий на вітаміни А, В, С; містить калій, кальцій, магній, залізо, марганець
Чаман відомий своїми корисними властивостями:
1. Знижує рівень цукру в крові
2. Стабілізує тиск
3. Підвищує потенцію
4. Заварений у формі чаю, чаман допомагає стабілізувати роботу шлунка, кишківника, нирок
5. Зміцнює імунітет, допомагає у разі простудних захворювань
6. Насіння пажитника добре засвоюється й підвищує рівень гемоглобіну
7. Мелений фенугрек, залитий водою й нанесений на шкіру голови, посилює ріст волосся й запобігає його випаданню
У яких стравах варто використовувати пажитник?
Насіння пажитника широко використовуване для заварювання чаю, їх додають у супи (картофельний, грибний, цибулевий), овочеві рагу, страви з бобових.
Мелений чаман використовують для приготування пряних сумішей: входить до складу кари, хмелі-сунелі та ін.
Пажитник — обов'язковий складник бастурми. Також використовується для випікання хліба, солоних пелюшок, пирогів з овочевою начинкою.
Під час купівлі до 1 кг — ціна 10 грн/100 грамів
- Ціна: 89 ₴/кг